Gegutė paukštis. Gegutės gyvenimo būdas ir buveinė

Laringitas

Gegutė yra „Gegutės“ šeima ir paplitusi beveik visame rytų pusrutulyje, o didžiausia įvairovė gyvena tropikuose.

Gegutė: aprašymas

Šiai šeimai priklauso daugiau nei šimtas rūšių, nors paprastoji gegutė laikoma garsiausiu šios šeimos atstovu. Labiausiai tikėtina, kad taip yra dėl to, kad tokio tipo gegutė yra beveik visuose Žemės rutulio kampuose..

Išvaizda

Suaugęs paukštis užauga beveik 40 cm ilgio, o uodegos ilgis siekia pusę kūno dydžio. Sparnų ilgis siekia bent pusę metro, o jo svoris yra apie 135 gramai. Gegutė turi, nors ir trumpas, tačiau gana galingas kojas. Suaugę vyrai ir moterys skiriasi daugeliu išorinių požymių. Vyrams uodega ir nugaros sritis nudažyti tamsiai pilkais tonais, o gerklės ir krūtinės srityje, įskaitant pilvą, būdinga šviesiai pilka spalva. Kitos kūno dalys yra šviesios, tamsių atspalvių juostelėmis. Snapas tamsus, o kojos geltonos.

Įdomi akimirka! Šie paukščiai krinta 2 kartus per metus. Iš dalies paukštis moltuoja vasarą, o žiemą vyksta visavertis lydymosi procesas..

Patelės plunksnoje vyrauja rausvi ir rudi atspalviai. Juodos juostos eina per visą kūną, o ant visų plunksnų yra aiškiai matomas baltas apvadas. Krūtinės sritis yra šviesesnės spalvos, tuo tarpu tiek šviesios, tiek tamsios juostos praeina per krūtinę. Suaugusios moterys yra mažesnės nei vyrai ir sveria šiek tiek daugiau nei 100 gramų. Jaunos gegutės nudažytos šviesiai raudonais atspalviais, kai yra tos pačios tamsios skersinės juostos.

Elgesys ir gyvenimo būdas

Gegutės apibūdinamos kaip slapti ir labai atsargūs paukščiai, nepaliekantys savo gyvenimo pėdsakų. Nepaisant to, kad gegutė dažnai signalizuoja apie savo buvimą, ji neleidžia žmonėms priartėti, todėl ją stebėti nėra taip paprasta. Šie paukščiai beveik visą savo gyvenimą praleidžia medžių vainikuose, kartais grimzdami ant žemės dėl savo grobio. Retkarčiais pasirodęs žemėje, gegutė stengiasi kuo greičiau grįžti į medžių karalystę..

Be to, šie paukščiai nėra pritaikyti judėti ant žemės, nes jie turi dviejų pirštų kojas. Judėdami žemėje paukščiai pakaitomis keičia šuolius. Todėl praleidžiamas tam tikras atstumas, kuris nepalieka jokių pėdsakų už šių paukščių..

Įdomu žinoti! Matote, kad gegutės skrisdamos jaučiasi gerai, o jų skrydis gana greitas ir lengvas. Išvaizda, gegutės skrydis primena sakalo ar kitų paukščių, priklausančių vanagų ​​šeimai, skrydį..

Paprastai šie paukščiai gyvena atskirai, poravimosi metu sudaro poras. Kuo vyresnis paukštis, tuo didesnis jo asmeninis plotas, nors patinai dažnai dalį savo teritorijos atiduoda patelėms.

Kiek laiko gyvena gegutė

Šių paukščių gyvenimo trukmė priklauso nuo kai kurių savybių. Didžiausi šios šeimos nariai gyvena ilgiau nei mažesni. Remiantis pastebėjimais, gegutės gyvena vidutiniškai apie 10 metų, nors patogiomis sąlygomis šį terminą galima padidinti.

Gegutės rūšys

Yra keletas, labiausiai paplitusių ir žinomiausių šių paukščių rūšių. Šie tipai apima:

  • Puiki vanago gegutė.
  • Barzdotas gegutė.
  • Plataus sparno gegutė.
  • Filipinų gegutė.
  • Indonezietis Vanagas Gegutė.
  • Raudonkrūtė gegutė.
  • Juodoji gegutė.
  • Indijos gegutė.
  • Paprastoji gegutė.
  • Afrikos paprastoji gegutė.
  • Kurčia gegutė.
  • Malajų zondo gegutė.
  • Maža gegutė.
  • Madagaskaro mažasis gegutė.

Gegutės skirstomos į 3 pagrindines grupes:

  • Poligaminiai paukščiai, perintys parazitą ir gyvenantys Europos ir Azijos bei Afrikos žemynuose.
  • Monogamiški paukščiai, kurie sudaro atskiras poras ir savarankiškai maitina savo palikuonis. Tokie paukščiai gyvena Amerikoje.

Pereinamieji tipai turėtų apimti tas veisles, kurios gali savarankiškai auginti savo palikuonis ir mesti kiaušinius į kitų paukščių lizdus, ​​kaip susikurti savo pačių lizdus ir užimti kitų paukščių lizdus, ​​kaip išmesti jauniklius ir padėti juos maitinti naujais įtėviais. tėvai.

Natūralios buveinės

Natūralios tokių paukščių buveinės yra tiesiogiai susijusios su rūšimi, todėl Didžiojo Vanago Gegutė yra Indijoje, Nepale, Sumatroje ir Borneo, o Indijos Vanagas Gegutė savo gyvenimui pasirinko didžiąją dalį Indijos subkontinento..

Svarbu atkreipti dėmesį! Plataus sparno gegutė kaip vardinė rūšis yra pietiniuose Birmos ir Tailando regionuose, Malaizijoje ir Singapūre, Borneo ir Sumatros saloje..

Filipinų gegutė pasirinko plačiausias Filipinų salas, o Indonezijos vanagų ​​gegutė gyvena daugiausia Sulavesio saloje, kuri Indonezijoje laikoma endemine, todėl kitose vietose ji nepasitaiko. Raudonskruostė ir juodaodė, taip pat afrikietiškoji gegutė aptinkama Afrikos žemyno pietuose. Malajų Sundos gegutė gyvena beveik visoje Malajų pusiasalio teritorijoje. Mūsų teritorijoje daugiausia yra 2 rūšys - tai kurčiųjų ir paprastųjų gegutė.

Ką gegutė valgo?

Gegutės dietos pagrindą atspindi įvairūs vikšrai ir medžių vabalai, kurie daro didelę žalą žaliesiems plotams. Be to, dietą galima išplėsti daugelio medžių ir krūmų vaisiais, kai kurių paukščių rūšių kiaušiniais, taip pat jų palikuonimis..

Natūralūs gegutės priešai

Suaugę paukščiai turi nedaug priešų, nes šie paukščiai yra puikūs skrajūnai. Kai kuriais atvejais gegutę gali užpulti kai kurie plėšrieji paukščiai, taip pat kai kurios mėsėdžių žinduolių rūšys. Gegutės lizdus dažnai gadina jays ir kiti paukščiai..

Dauginimasis ir palikuonys

Metinių lizdų vietose gegutės pasirodo pavasarį, kai jos grįžta iš Afrikos žemyno. Iš esmės šie paukščiai gyvena izoliuotai, tačiau veisimosi sezono metu jie gali sudaryti poras arba susiburti į grupes. Paprastai kiekvienas asmuo turi savo teritoriją, kelių hektarų plotą, o moterys turi šiek tiek mažesnį užimtų teritorijų plotą. Svarbiausia, kad šiose teritorijose perėtų kitos paukščių rūšys..

Svarbus dalykas! Vienas suaugęs patinas gali apvaisinti kelias pateles. Patelės nestato lizdų, o stebi kitų paukščių elgesį.

Įdomu tai, kad gegutę labiausiai domina šeima „Žvirblis“, o dauguma šios šeimos atstovų yra „giesmininkai“.

Ilgą laiką gegutės prisitaikė prie konkretaus paukščių tipo, todėl jų kiaušiniai išoriškai panašūs į tų paukščių, kurių lizduose gegutė deda kiaušinius, kiaušinius..

Moteris stebi būsimų „įtėvių“ elgesį, laukdama tinkamo momento kiaušiniams dėti, o ji stengiasi atsikratyti tikrų tėvų kiaušinių. Grįžę į savo lizdą paukščiai nepastebi pokyčių ir toliau inkubuoja būsimus palikuonis, kurie gimė daug anksčiau. Nepaisant to, kad gimsta tik vienas jauniklis (gegutė deda vieną kiaušinį), šis jauniklis bando atsikratyti kitų kiaušinių. Kadangi gegutė yra stipresnė, ji sugeba atsikratyti ir „įtėvių“ kiaušinių, ir jų jauniklių. Todėl jis lieka vienintelis pretendentas į maitinimą ir priežiūrą..

Gegutės jauniklis auga pakankamai greitai, o tam reikia daug maisto. Po 3 savaičių jauniklis užauga ir įgauna jėgų, po kurio palieka lizdą. Nepaisant to, „įtėviai“ mėnesį gegutę, kuri jau moka skraidyti, maitino mėnesį. Šėrimo procesas nesibaigia, kol gegutė pradeda maitintis pati. Per vasarą gegutė sugeba išmesti kelis kiaušinius į kitų žmonių lizdus, ​​nors daugelis mano, kad skaičiuojama dešimtimis.

Įdomi akimirka! Įmetęs kiaušinius į kitų žmonių lizdus, ​​gegutė tarsi juokiasi ir taip pat skleidžia garsus, kurie šiek tiek panašūs į suaugusių žvirblių garsus..

Ekspertai laužo smegenis, kodėl inkilų parazitavimas taip paplitęs šiuose paukščiuose. Yra versija, kad patinai sugeba sunaikinti patelės dėtus kiaušinius, todėl patelė tokiu nepaprastu būdu bando apsaugoti savo būsimus palikuonis. Taip pat yra antroji versija, susieta su laiko intervalu, kuriam gegutė deda kiaušinius. Kadangi jis per ilgas, paukštis negali vienu metu maitinti savo palikuonių ir dėti kiaušinių..

Gegutė paukštis. Gegutės gyvenimo būdas ir buveinė

Pažįstamą paukščių kikenimą, susijusį su daugybe liaudies ženklų, girdėjo visi miške, parke ar sode. Paukščių pavadinimas yra jiems būdingos dainos onomatopėja, turinti kelis pakartojimus.

Kasdieniniame gyvenime gegutės vadinamos blogomis motinomis, kurios savo vaikus paliko auklėti svetimiems žmonėms. Vardas, tapęs namų vardu, siejamas su atžalų auginimo ypatumais. Bet ne visi gegutės tipai yra vienodi, jų elgesys nėra vienareikšmis..

Aprašymas ir funkcijos

Senovės autoriai pirmieji atkreipė dėmesį į gegutės ir vanago išorinių požymių panašumą. Aristotelis siejo panašumą su tikėjimu, kad reinkarnacijai linkęs padaras turėjo dvi formas. Mokslininkai atkreipia dėmesį į paukščiams būdingą galvos formą, plunksną ir skrydžio ypatybes.

Paukščio dydis prilygsta vidutinio dydžio balandžiui. Ilgis 33-34 cm, svoris 100-180 g, sparnų ilgis 56-65 cm. Nuotraukoje esanti miško gegutė demonstruoja elegantišką konstituciją. Ilga pleišto formos uodega, trumpi sparnai leidžia puikiai manevruoti tankmėse.

Kai gegutė sėdi, trumpų kojų beveik nematyti. Kaip ir geniai, pirštų vieta: du priekyje, du už nugaros, - leidžia tvirtai laikytis ant vertikalaus paviršiaus, tačiau neleidžia vaikščioti horizontaliu paviršiumi.

Gegutės snapas yra juodas, apačioje šiek tiek geltonos spalvos atspalvis. Aplink akis odinis ryškiai oranžinio atspalvio žiedas.

Paprastųjų kukučių spalva dažniausiai yra tamsiai pilka su pelenų atspalviu. Pilvas yra blyškus, su skersine plienine juostele. Paukščių kojos visada geltonos. Lyties skirtumų beveik nematyti, tačiau kartais pasitaiko baltai raudonos spalvos patelių su skersiniais dryželiais.

Jaunikliai visada yra įvairiaspalviai, išsiskiria pilkai rudai raudonomis spalvomis, pakaušyje yra baltų dėmių, kurios išnyksta suaugusių paukščių. Paukščiai krinta du kartus per metus. Dalinis plunksnų atnaujinimas pastebimas vasarą, o visiškas - žiemą..

Priklausomai nuo paukščių rūšies, spalva labai skiriasi. Taigi, bronzos gegutės turi tinkamą atspalvį, kad būtų galima patikimai maskuotis. Auksinė gegutė turi geltonai smėlio spalvos plunksną su tamsiomis dėmėmis.

Paukštis laikosi slapto gyvenimo būdo, retai nurodydamas jo buvimą garsais. Išimtis yra pavasaris ir pirmoji vasaros pusė, kai poravimosi laikas vyrus paverčia triukšmingais ir skambiais dainininkais. Pakartotinis raginimas „gegutė“, sutvirtinant pirmąjį skiemenį, yra skirtas moteriai pritraukti.

Klausykis gegutės balso

Giedromis dienomis gegutės balsas girdimas dviejų kilometrų atstumu. Jei paukštis yra susijaudinęs, matomi garsai tarsi sujungiami į vieną „ku-ku-ku-ku“, panašų į klegesį ar juoką. Patelė taip pat skelbia kviečiančius šauksmus, panašius į gurgiantį trilą. Jei sugauti paukščiai paimami ant rankų, jie garsiai cypia.

Paprastoji gegutė yra labiausiai žinomas paukštis tarp savo giminių, kurių yra daug. Gegutės šeima apima 6 paukščių gentis:

  • margas;
  • prikabintas;
  • bėgimas;
  • lervučiai;
  • Amerikietis;
  • tikras.

Paukščių įvairovei atstovauja 140 gegutės rūšių, kurios labai skiriasi viena nuo kitos. Spalvų variantai atsirado dėl paukščių pritaikymo jų buveinei.

Dėmėtosios gegutės. Plonas kūnas, pailga uodega, stiprios kojos. Jie daugiausia gyvena Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Gegutės jaunikliai pakyla patys, tačiau jie taip pat gali parazituoti, dėdami kiaušinius į kitų paukščių lizdus.

Spurki gegutes. Ilgas nykščio nagas pavadino gentį, gyvenančią tropikuose ir subtropikuose. Paukščio dydis yra varnos dydis. Spalva yra juoda-ruda su žalsvai mėlynu atspalviu. Gegutės lizdą kuria patys, jaunikliai slaugomi, pakaitomis jais rūpinasi.

Bėgančios (žemės) gegutės. Jie gyvena Vakarų pusrutulyje. Retai kyla į orą, dažnai sutinkamas palei kelius. Dryžuotas paltas, keteros viršugalvyje, ilgas kaklas ir uodega padeda manevruoti bėgant, staigiai pasisukus. Auginant palikuonis, gegutė yra lizdo parazitas.

Lervučiai. Žymus atstovas yra Brazilijos lervos ani. Jis dažnai sutinkamas Amerikos žemyne ​​netoli ganyklų, kur visada tiekiamas parazitinių vabzdžių maistas. Pasižymi galingu mažu snapu, išlygintu šonuose.

Ani lervos gegutė

Amerikos gegutės. Jie skiriasi dydžiu, tačiau visi turi ilgas uodegas, tvirtas kojas, grakščias formas. Apatinė uodega dažnai dažoma juodai balta. Kurkite savo lizdus, ​​retai parazituodami svetimus žmones.

Tikros gegutės. Platinamas Eurazijoje pavasarį ir vasarą. Žiemojimas atliekamas Afrikoje. Šiai didelei grupei priklauso šeringos, baltagalvės, kuoduotos, gigantiškos, drongoidai ir kitos rūšys.

Dažniausias iš jų yra paprastoji gegutė. Sunku nustatyti, kuris genties paukštis parazituoja labiau nei kiti, tačiau visi jie meta kiaušinius į kitų paukščių lizdus.

Gyvenimo būdas ir buveinė

Paukščiai pasirinko daugybę buveinių, kurios apima beveik visą Žemės rutulį, išskyrus Antarktidą ir Antarktidą. Gegutės masiškai išplito Amerikos žemyne ​​ir Eurazijoje.

Paukščius vilioja šiltas klimatas ir vietovės, kuriose gausu lapuočių miškų. Jie nemėgsta tankios taigos su nepraeinamais tamsių spygliuočių augalų tankumynais. Daugelyje retų miškų dauguma gegutės rūšių yra įvaldžiusios viršutines medžių pakopas, tik kelios apsigyveno miško stepėje. Evoliucija paukščius palaipsniui pritaikė atviroms erdvėms.

Pagal savo perėjimo vietą galima nustatyti, ar gegutė yra migruojantis paukštis, ar ne. Tos rūšys, kurios perina jauniklius vidutinio klimato zonoje, migruoja žiemoti Afrikoje, Kinijoje, Indijoje. Šiaurės Amerikos paukščiai migruoja į Argentiną.

Sezoninių skrydžių metu gegutės be poilsio įveikia daugiau kaip 3 000 km, bendras atstumas nuo perėjimo vietų siekia 6 000 km. Migracijas sekti sunku dėl slapto paukščių buvimo. Gegutės nenuklysta į pulkus.

Jie skrenda lėtai, taupo jėgas. Žiemojimas pietiniuose regionuose trunka apie 3 mėnesius. Tropikuose gegutė yra žiemojantis paukštis, sėslus.

Nepaisant kukų paplitimo, juos sunku pastebėti. Jie gyvena vienišą gyvenimą, tik dauginimosi laikas juos traukia vienas kitu. Paukščiai puikiai žino mišką ir jame gyvenančius paukščius. Teritorijos apžvalga matuojama hektarais.

Paslaptingasis gegutės paukštis, būdamas perintis parazitu, pasiima įtėvius už savo palikuonis. Šimtai paukščių rūšių tapo globėjais prieš jų valią. Pati gegutė netrukdo kurti lizdo ar vargo jauniklių. Neatsitiktinai paukščio vardas tapo būsimų motinų, apleidusių savo vaikus, pavadinimu..

Tarp daugybės rūšių yra daugybė atogrąžų kukučių, kurie gali pakankamai maitinti ir auginti palikuonis. Todėl visi paukščiai neturėtų būti laikomi parazitais. Viešoji paukščių nauda yra miškų ir sodų naikinimas nuo kenksmingų vabzdžių ir vikšrų.

Maistas

Visavalgių kukučių mityba daugiausia susideda iš įvairių organizmų, tačiau taip pat yra augalinių maisto produktų. Nepaisant mažo dydžio, paukščiai yra labai užkietėję. Taip yra dėl poodinių riebalų kaupimosi, kuris būtinas tolimiems skrydžiams žiemos migracijos metu..

Mėgstamiausias maistas yra žiogai, filė, vabalai, drugeliai, kopūstų kirminai, maži driežai. Gegutės vaišinasi uodais, skruzdžių ir paukščių kiaušiniais, lėliukėmis, vabzdžių lervomis ir nuodingais kailiniais vikšrais, kurių vengia kiti paukščiai. Iš augalinio maisto miško gegutės labiau mėgsta uogas..

Paukščiai sunaikino didžiulį vabzdžių skaičių - svarbus ekosistemos apsaugos veiksnys. Tik veisimosi metu miško uraganų apetitas sumažėja. Gegutės paukščio gyvenimas užpildytas aktyviu poros ieškojimu veisimui.

Dauginimasis ir gyvenimo trukmė

Aktyvus patinų poravimasis prasideda balandžio mėnesį ir tęsiasi iki rugpjūčio. Lizdavimo laikotarpio trukmė paaiškinama gegutės prisitvirtinimu prie kitų paukščių, kuriuos jie parazituoja. Suskaičiavus, kuriuose paukščių lizduose gegutė deda kiaušinius, matyti, kad sąraše yra mažiausiai 300 rūšių.

Pasirinkimas dažnai tenka mažoms paukščių rūšims: baltoji uodega, pelai, karpis, musė gaudytojas, sodo raudonviršis, raudonviršis, miško akcentas, kikilis. Lizdų specializacija yra plati. Bendri darželinukų paukščių bruožai yra lizdo forma, jo vieta, jauniklių maitinimas šeriant juos į snapą.

Suaugusi gegutė prisimena įtėvius ir lizdo vietą randa pagal poros elgesį poravimosi sezono metu. Gegutės patinas, kaip vanagas, sukasi ratu virš pasirinkto lizdo ir priverčia paukštį jį palikti.

Paruošta dėti patelė suvaldoma per 10–16 sekundžių, paliekant savąją ir paimant kažkieno kiaušinį, t. pakeisdamas.

Būna, kad sankaboje jau yra gerai išsiritę kiaušiniai, gegutė neturi pakankamai laiko embriono vystymuisi. Tada patelė visiškai suvalgo visą sankabą, kad priverstų įtėvių porą daugintis.

Sezoninio veisimosi sezono metu gegutės kiaušiniai patenka į skirtingus lizdus, ​​tačiau būna, kad skirtingos moterys keičiasi toje pačioje vietoje. Kiaušinių dydis paprastai yra didesnis nei augančių paukščių sankaboje. Raštai yra įvairūs, spalva gali būti balta, melsva, violetinė arba dėmėta.

Inkubacinis laikotarpis yra 11-12 dienų. Jei jauniklis pasirodo anksčiau nei kiti augintiniai, tada jis gauna pastebimą pranašumą tarp kitų kovoje dėl išlikimo. Jo elgesys nukreiptas į kiaušinių ir išsiritusių jauniklių išvarymą iš lizdo..

Net būdamas aklas ir nuogas jis nugara išstumia kaimynus iš lizdo. Pavėluota kukučių išvaizda netrukdo vykdyti tos pačios kovos iki visiško konkurentų pašalinimo.

Kai kurios paukščių rūšys atpažįsta kitų žmonių parazitų kiaušinėlius, jų atsikrato. Bet gegutės jauniklio atsikratymo atvejų nėra. Gegutės skleidžia maitinimosi raginimus, panašius į jų tėvų viščiukų.

Šis balsinis triukas padeda jiems išgyventi. Po trijų savaičių visas viščiukų plunksnas baigiasi, po 40 dienų prasideda savarankiškas egzistavimas, maždaug 10 metų.

Žodžio „gegutė“ reikšmė

CUCKOO, -ir, gentis. pl. -niukai, datos -shkam, m.

1. Miško migruojantis paukštis, paprastai perintis ir kiaušinius dėti ne į kitų žmonių lizdus.

2. Skleiskite. Mažas manevrinis lokomotyvas (iš jo serijos raidžių žymėjimo - K). Mažas garvežis „gegutė“, švilpdamas, slinko bėgiais. „Fadejevas“, Paskutinis udegas. Rytais esame įpratę girdėti fabriko švilpimą, skardų „gegutės“ - suniokoto fabriko geležinkelio lokomotyvo - švilpuką. Poltoratskis, Kelias į Suzdalį. || Paprasta. Vietinis traukinys geležinkelio linijose.

3. Paprasta. Iš kažkur šaudantis priešo snaiperis. iš viršaus (nuo medžio, iš mansardos langų ir kt.). Ir vieną dieną miško pakraštyje - Jie valgė tirštai, sniegas buvo gilus - Nebaigtas „gegutė“ Mano pradūrė puodą. Dudinas, „My Camping Bowler“.

Šaltinis (spausdinta versija): Rusų kalbos žodynas: 4 tomuose / RAS, Lingvistikos institutas. tyrimai; Red. A.P.Jevgenijeva. - 4-asis leidimas, Ištrinta. - M.: Rus. lang.; Poligrafai, 1999; (elektroninė versija): Pagrindinė elektroninė biblioteka

KUKU'SHKA, ir, gerai. Miško paukštis, ištardamas šauksmą „kuku“, dėdamas kiaušinius į kitų žmonių lizdus.

Šaltinis: „Aiškinamasis rusų kalbos žodynas“, redaguotas D. N. Ušakovo (1935-1940); (elektroninė versija): Pagrindinė elektroninė biblioteka

Gegutė

1. mažų gyvenviečių skaičius Rusijoje

2. Orlovkos intakas

3. Maly Gorbyl intakas

gegutė

1. ornitolis. gegutės rūšies miško migruojantis paukštis, dedantis kiaušinius į kitų žmonių lizdus ir galintis išgauti būdingą žemą dviejų dalių garsą ◆ Yra žinoma, kad varnėnas per dieną suvalgo iki 300 kirminų ir šliužų, raižis - kelis šimtus žievės vabalų, o gegutė per valandą gali suvalgyti iki 100 kailinių vikšrų.... E. Konkova, „Matai varnėną - žinok, pavasaris prie verandos“, 2006 // „Mokslas ir gyvenimas“ (citata iš RNC) kitoje upės pusėje gegutė ir aš nesąmoningai ėmiau skaičiuoti skambantį miško laikrodžio ritmą, tačiau paukščio balsas kas kartas nuo karto nutrūko, ir daugiau nei keturis kartus iš eilės jis nekvietė. Aleksejus Varlamovas, „Padchevary“, 2002 // „Naujasis pasaulis“ (citata iš RNC)

2. perduoti. šnekamoji apie moterį, kuri paliko savo kūdikį motinystės ligoninėje valstybės priežiūroje

3. Geležinkelis šnekamoji pradžioje Rusijoje gaminamų „Ku“ serijos garvežių (sustiprintas „Kolomensky“) pavadinimas ◆ „Gegutė“ su keturiais – penkiais automobiliais skuba dideliu greičiu, o aplink traukinį sprogsta kriauklės..

4. geležinkelis žargonas. kelių automobilių traukinys, važiuojantis antrine linija.

5.karinė žargonas. snaiperis, veikiantis iš šaudymo vietos, įrengtos ant medžio ◆ Suomių „gegutės“ sėdėjo pakaitomis medžiuose - kol vienas ieškojo grobio, kitas ramiai miegojo žemiau, šildomoje duobėje..

6. medus. šnekamoji skysčio judėjimo metodas, tas pats, kas judėti pagal Proetz ◆ Lengvam sinusitui gydyti paprastai pakanka 5–7 gegutės seansų kartu su antibiotikais.

Nosies skalavimas „gegutės“ metodu: kalbėjimas apie procedūros ypatybes ir poveikį

Viršutinių kvėpavimo takų infekcinės ligos turi labai nemalonių simptomų, kurie žymiai pablogina paciento gyvenimo kokybę. Kompetentingas ir - kas svarbu - savalaikis gydymas padės atsikratyti šių simptomų. Paprastai tokiais atvejais skiriama kompleksinė terapija, kuri apima ir vaistų, ir fizioterapiją. Vienas efektyviausių ir saugiausių būdų yra vadinamoji „gegutės“ procedūra - nosies skalavimas. Tokios procedūros kaina yra demokratiška, o poveikis neleis ilgai laukti. Šiame straipsnyje mes apsvarstysime, kam parodyta tokio tipo nosies skalavimas, kaip atliekama procedūra ir kaip jai pasiruošti..

Dėl kokių ligų atliekamas plovimas?

Nosies plovimo procedūra pagal šią techniką yra nurodyta daugumai viršutinių kvėpavimo takų ligų. Norint nustatyti ligos tipą, būtina ENT konsultacija, po kurios taip pat gali prireikti diagnostikos procedūrų. Vienas efektyviausių yra endoskopinis tyrimas..

Visų pirma tai yra:

  • įvairių rūšių sinusitas;
  • užsitęsęs rinitas (ypač vazomotorinis rinitas, kurio simptomai ir gydymas yra ypač sunkūs, nes gleivės susidaro ne tik nosies sinusuose, bet ir užpildo apatinius turbinatus);
  • rinitas, kurį sukelia alerginės apraiškos (plovimas leidžia „pašalinti“ alergeną iš kvėpavimo takų ir taip palengvinti paciento būklę);
  • polipinės rinosinusito apraiškos (leidžia jums palengvinti uždegimą ir išvalyti nosiaryklę).

Šis metodas laikomas saugiu, ką ypač patvirtina tai, kad net nėščios moterys gali padėti tokiu būdu susidoroti su liga. Jis taip pat skirtas vaikams, tačiau dėl specialaus jo įgyvendinimo būdo jis nėra atliekamas vaikams iki 3 metų. Taip yra tik dėl to, kad mažiausiems pacientams nosies ertmės struktūra neleis atlikti procedūros pagal visas taisykles, o tai reiškia, kad ji bus tiesiog neveiksminga. Be to, skalbimas reikalauja iš paciento tam tikros veiksmų sekos, kurios negalima paaiškinti vaikams..

"Gegutės" metodas: kontraindikacijos

Be amžiaus, yra fiziologinių kontraindikacijų, kuriose šis saugiu laikomas metodas gali sukelti rimtų pasekmių. Jie apima:

  • kraujavimas iš nosies (abu atsiranda procedūros metu ir dažnai kartojasi);
  • blogas kraujo krešėjimas;
  • naujos ertmės struktūriniai ypatumai (pavyzdžiui, reikšmingas pertvaros kreivumas, kuris trukdys praleisti įpurškiamus tirpalus);
  • kompleksinės polipozės formos;
  • stiprus nosies gleivinės patinimas;
  • padidėjusi kūno temperatūra;
  • epilepsija;
  • psichinė liga.

Kaip atliekama procedūra

Pagrindinis nosies skalavimo punktas klinikoje yra pašalinti gleives ir pūlingus darinius iš sinusų, kurie padės sušvelninti patinimus, pagerins kvėpavimą ir apskritai palengvins būklę. Kartu su gleivinėmis masėmis pašalinami kenksmingi mikroorganizmai, dulkių nuosėdos, kurios apskritai taip pat turi įtakos infekcinės ligos atsikratymui..

Procedūros metu pacientas pastatomas gulimoje padėtyje šiek tiek atmetus galvą. Norint patogiau ir neskausmingiau plauti sinusus, paciento prašymu jie laistomi anestetiku. Vietinė nejautra nėra kenksminga ir labai palengvina procedūrą bei leidžia ją atlikti efektyviau: šiuo atveju net nedidelis diskomfortas ir stipraus spaudimo jausmas nosyje yra neįmanomi, o tai reiškia, kad pacientas nemaišys galvos, o tai yra viena iš svarbių aukštos kokybės procedūros sąlygų..

Maskvos LOR klinikose paprastai yra procedūrai reikalinga įranga. Į vieną iš šnervių įdedamas specialus įtaisas - vakuuminis aspiratorius, o į kitą nosies kanalą lėtai įleidžiamas skystis - vaistiniai antiseptiniai tirpalai, iš anksto pasirinkti pagal sudėtį. Esant slėgiui, antiseptikas praeina per sinusus, o aspiratorius jį „išpumpuoja“, pašalindamas gleivines ir pūlingas formacijas kartu su gydomuoju skysčiu. Panaši manipuliacija atliekama ir su kitu nosies kanalu..

Procedūros metu pacientas nuolat skleidžia garsą, panašų į „gegutę“. Šis paprastas manipuliavimas neleidžia skysčiui patekti į pūlį, gleives ir kenksmingus mikroorganizmus į ryklę. Procesas vyksta dėl viršutinio gomurio pakėlimo tariant šį garsą, kuris blokuoja tirpalo praėjimą.

Kokie tirpalai naudojami nosiai plauti?

Vaisto pasirinkimas priklauso nuo problemos, kurią skalbimas turėtų padėti susidoroti.

  • Jei ligą sukelia bakterijų veikimas, į tirpalą bus įtrauktas antibiotikas, kuris ne tik pašalins nereikalingus skysčius iš nosies ertmės, bet ir neleis daugintis kenksmingiems bakterinio pobūdžio mikroorganizmams..
  • Simptomams, kuriuos sukelia virusai, arba ligoms, kurių etimologija nežinoma, naudojami antiseptiniai tirpalai.
  • Esant alerginėms kvėpavimo problemoms, į skalavimo skystį bus dedami antihistamininiai vaistai.
  • Esant dideliam gleivinės patinimui, gydytojas naudoja vazokonstrikcinius ir dekongestantinius tirpalus, kad palengvintų būklę.

Kiek laiko trunka procedūra ir kiek sesijų reikia?

Procedūros laikas priklauso nuo ligos rūšies ir jos nepriežiūros laipsnio. Skalavimas baigiamas tuo metu, kai išpumpuotas skystis įgauna skaidrią spalvą - be gleivių drumstumo ir užteršimo pūlingų kamščių pavidalu. Tai yra individualus procesas, tačiau paprastai tai trunka ne ilgiau kaip 15–20 minučių.

Seansų skaičius taip pat yra individualus ir priklauso nuo ligos bei paciento fiziologinių savybių. Reikėtų suprasti, kad vienos procedūros atlikti negalima, tačiau po pirmo karto pacientas pajus reikšmingą savo būklės pagerėjimą. Tuo pačiu metu vis dar svarbu baigti kursą, kuris garantuoja visišką atsigavimą. Kursas gali apimti nuo 3 iki 7 procedūrų. Tikslų skaičių galima nustatyti tik konsultuojantis su ENT. Svarbus faktas: kiekviena procedūra dėl to, kad sumažėja gleivinės patinimas, yra lengvesnė, sumažėja diskomfortas.

Rekomendacijos po procedūros

Jei procedūra atliekama šaltuoju metų laiku, po to, kai ji buvo atlikta kelias valandas, nerekomenduojama ilgai būti šaltame ore, nes tai gali išprovokuoti hipotermiją ir pablogėjimą..

Iškart po plovimo negalite staigiai atsikelti - šiame fone gali padidėti slėgis ir atsirasti kraujavimas iš nosies..

Svarbi rekomendacija yra užbaigti gydymą. Dažnai po pirmos ar kelių procedūrų pacientas jaučia didelį palengvėjimą ir nusprendžia procedūrą nutraukti. Tačiau šis jausmas dažnai apgauna, o akivaizdus būklės pagerėjimas tikrai negarantuoja visiško pasveikimo. Tokiu atveju geriau iš naujo užsiregistruoti ENT. Be to, taip pat svarbu laikytis visų gydytojo rekomendacijų dėl kompleksinio gydymo..

Apskritai, jei procedūra atliekama teisingai, pašalinamos visos nemalonios pasekmės, tačiau svarbi sąlyga yra jos profesionalus įgyvendinimas. Vis dėlto ši, atrodytų, paprasta manipuliacija reikalauja gydytojo patirties ir aukštos kvalifikacijos, todėl pacientai turėtų kruopščiai pasirinkti kliniką, kurioje bus atliekamas nosies plovimas. Procedūros kaina Maskvoje gali skirtis, tačiau apskritai ji yra gana demokratiška, ypač atsižvelgiant į greitą procedūros pasiekiamą efektą.

Dėl tos pačios priežasties nerekomenduojama atlikti tokios rimtos procedūros namuose. Būklei palengvinti geriau atlikti purškalus, kuriuos taip pat reikia pasirinkti atsižvelgiant į gydytojo nurodymus. Apie kitus nosies tyrimų ir gydymo tipus skaitykite čia.

Galimos komplikacijos praskalavus nosį

Apskritai nosies skalavimas „gegutė“ yra saugus ir nesukelia rimtų komplikacijų. Tačiau procedūros metu vis tiek gali pasireikšti keletas nemalonių simptomų. Jie apima:

  • Čiaudėjimas;
  • Skausmingo galvos skausmo išvaizda;
  • Užgulimo jausmas ausyse;
  • Kraujavimas iš nosies;
  • Akių paraudimas;
  • Vienkartinis vėmimas (iškart po procedūros).

Jei procedūra buvo atliekama neprofesionaliai arba pacientas, prausdamasis, nesilaikė gydytojo rekomendacijų dėl galvos padėties, kvėpavimo tolygumo ar panašaus į „gegutės“ garsą (taigi ir metodo pavadinimas), skystis gali patekti į ryklę ar klausos vamzdelį, o tai gali išprovokuoti otitą. (ausies uždegimas). Todėl, jei po procedūros ausį skauda viduje, tai yra tikras ženklas, kad ji buvo atlikta neteisingai. Štai kodėl labai svarbu pasirinkti ENT kliniką ir plaunančio gydytojo kvalifikaciją. Neteisingai naudojama technika ne tik nepagerins būklės, bet ir gali sukelti komplikacijų ar kitų ligų atsiradimą.

Bendrosios išvados apie procedūrą

Dauguma žmonių neįvertina iš pažiūros banalios slogos pasekmių. Tuo tarpu bet kuris otolaringologas Maskvoje patvirtins, kad netinkamai gydant sloga labai dažnai išsivysto į daug rimtesnes ligas - tiek simptomų, tiek gydymo sudėtingumo požiūriu. Tai visų pirma apima sinusitą, priekinį sinusitą ir kitas ENT ligas. Pavyzdžiui, ūminis sinusitas, kurį paprastai sunku gydyti, pasireiškia daugeliu atvejų, nes yra užsikimšę kanalai, per kuriuos iš ertmės pašalinamas skystis. Ir šio „kamščio“ viduje pradeda daugintis mikroorganizmai, sukeliantys uždegiminį procesą. Šio „užsikimšimo“ pašalinimas, atsirandantis skalaujant nosį klinikoje, leidžia pradėti atsikratyti problemos. Natūralu, kad skalauti nosį „gegutė“ nėra panacėja, ir vien ši procedūra ligos visiškai neišgydys. Tačiau kaip kompleksinės terapijos dalis, kuri paprastai apima gydymą vaistais ir įvairių purškalų naudojimą, ji padeda, visų pirma, greitai pašalinti pagrindinius nemalonius simptomus ir pagerinti paciento būklę. Antra, iš organizmo „išgauti“ bakterijas ir virusus, provokuojančius ligos vystymąsi.

Gegutė

Panašūs straipsniai

Rožinis pelikanas

Baltagalvis albatrosas

Lotyniškas pavadinimas:Cuculus
Karalystė:Gyvūnai
A tipas:Akordai
Klasė:Paukščiai
Atsiskyrimas:Gegutė
Šeima:Gegutė
Gentis:Gegutės
Kūno ilgis:25-38 cm
Sparno ilgis:8-12 cm
Svoris:80–140 g
  • 1 Aprašymas
  • 2 Išvaizda
  • 3 Kodėl buvo vadinama gegute
  • 4 Kas valgo
  • 5 Paskirstymas
  • 6 buveinės
  • 7 Gyvenimo būdas
    • 7.1 Kodėl gegutė deda kiaušinius
    • 7.2 Lizdo radimas ir kiaušinių mėtymas
  • 8 kiaušiniai
  • 9 tipai
    • 9.1 Didysis Vanagas Gegutė
    • 9.2 Indijos Vanagas Gegutė
  • 10 barzdotų gegutė
    • 10.1 Plataus sparno gegutė
  • 11 Filipinų gegutė
    • 11.1 Indonezietis Vanagas Gegutė
    • 11.2 Raudonkrūtė gegutė
    • 11.3 Juodoji gegutė
    • 11.4 Indijos gegutė
  • 12 Paprastoji gegutė
    • 12.1 Afrikos paprastoji gegutė
    • 12.2 Kurčiųjų gegutė arba monofoninė gegutė
    • 12.3 Cuculus saturatus
    • 12.4 Malajų zondo gegutė
    • 12.5 Mažasis gegutė
    • 12.6 Madagaskaro mažoji gegutė
  • 13 Ko gąsdina gegutė?
  • 14 jauniklių namuose
  • 15 įdomių faktų
  • 16 ženklų apie gegutes
  • 17 Vokalizacija

apibūdinimas

Gegutė yra mažas miško paukštis iš to paties pavadinimo genties. Vidutinis paukščio kūno ilgis yra 32–34 centimetrai, sparnų ilgis 6–7 centimetrai, svoris 90–190 gramų.

Išvaizda

Gegutės išvaizda

Gegutė turi ilgą, ploną kūną, siaurus, galu siaurėjančius sparnus, ilgą uodegą, išilgai krašto pasvirusią pleišto pavidalu. Kojos yra trumpos, menkai išsivysčiusios, netinkamos vaikščioti žeme. Letenų struktūra yra zigodaktilinė - dvi nagai žvelgia į priekį, o kitos dvi yra pasuktos atgal. Snapas yra trumpas, sulenktas žemyn.

Seksualinis dimorfizmas išreiškiamas dydžiu (vyrai yra didesni nei moterys) ir plunksna. Suaugusių vyrų galva, pečiai ir nugara yra pilki. Gerklė ir viršutinė krūtinės dalis yra peleninės. Pilvo ir krūtinės kremas plačiomis juodomis skersinėmis juostelėmis. Uodegos plunksnos tamsiai pilkos su baltomis dėmėmis ir kraštu.

Gegutės nuotrauka ant medžio

Patelių spalva ne visada pakartoja patino plunksną. Kai kurioms rūšims pasireiškia vadinamasis morfas, kai nugara ir krūtinė nudažomos ochros spalvos, praskiestos juodomis juostomis (paprastosios, kurčiosios ir mažosios gegutės). Yra rūšių, turinčių vientisą juodą krūtinę (juodosios gegutės rūšis).

Kodėl jie buvo vadinami gegute

Gegutė ant šakos

Gegutė taip pavadinta dėl savo dainų ypatumų. Balsuoto „ku-ku“ negalima painioti su jokiu kitu paukščiu. Daugeliui tautų šio paukščio pavadinimai yra panašūs: Bulgarijoje jis vadinamas „kukovitsa“, Čekijoje - „kukacha“, Vokietijoje - „kukuch“, Prancūzijoje - „kukuo“, Rumunijoje - „kukul“, Italijoje - „kukulo“.... Lotyniškas pavadinimas Cuculus kilęs iš žodžio „canere“, kuris reiškia „dainuoti“

Kas valgo

Nuotraukoje gegutė valgo lervas

Gegutės vartoja gyvūninės kilmės maistą. Maistas medis ir skraidantys vabzdžiai, vorai. Mėgstamiausias gegutės maistas: žiogai, šliužai, uodai, musės, kirminai, vikšrai, drugeliai. Lygumų gegutės į meniu įtraukia vaisius ir uogas.

Gegutė yra vienas iš nedaugelio paukščių, kurie mielai valgo kailinius vikšrus. Jų nuodai, esantys žarnyne, yra mirtini daugumai paukščių. Gegutė, prieš valgydama vabzdį, apdairiai liežuviu išstumia nuodingą žarnyną. Nepamirškite išbandyti naujagimių driežų ir paukščių kiaušinių gegutės. Paukščiai maistą griebia skrisdami, nenusileisdami į žemę.

Gegutė valgo skrendant

Gegutės yra užkietėję paukščiai. Vienas suaugęs paukštis gali suvalgyti iki 100 vikšrų per valandą. Iki rudens paukščiai ėda dar daugiau. Taigi jie kaupia poodinius riebalus, kurie yra būtini ilgiems skrydžiams atlikti..

Mokslininkai gegutę laiko tvarkinga miške. Jei kenkėjai bus įvežti į jo buveinę, paukštis nesustos, kol nepagaus jų visų.

Plisti

Gegutė gąsdina kitus paukščius

Gegutės paplitimo plotas yra didelis. Pasaulyje yra daugiau nei 150 paukščių rūšių, gyvenančių Eurazijoje, Afrikoje, Indonezijoje, Azijoje. Gegutės yra Amerikoje ir Ramiojo vandenyno salose. Vienintelės išimtys yra Arkties platumos. Gegutė yra nepretenzingas paukštis. Jis įsišaknija tropikuose, vidutinio klimato platumose ir net tundroje. Paprastosios gegutės gyvena Europoje ir Rusijoje, Indijoje, Kinijoje ir Japonijoje. Žiemą jie peri Afrikoje, Indijos pietuose ir Kinijos pietuose.

Buveinė

Gegutė ant pušies

Gegutės įsikuria atokiose, apleistose vietose. Jie gyvena tankiuose miškuose, papėdėse, krūmynuose. Šių paukščių taigos ir spygliuočių miškuose nerasite. Vietovėse, kuriose augalija reta, jie nusėda oazėse.

Gyvenimo būdas

Gegutė skraido danguje

Daugelis gegutės rūšių yra migruojantys paukščiai. Crested genties atstovai, gyvenantys Europoje ir Pietų Afrikoje, žiemai migruoja į Šiaurės Afriką. Storosios gegutės, gyvenančios Afrikos pietuose ir Madagaskare, žiemai skrenda į jos rytinę dalį.

Labiausiai ištirtas paprastosios gegutės gyvenimo būdas. Paukštis didžiąją metų dalį slepiasi tankių miškų tankmėse. Jis nerodomas žmonėms ar gyvūnams. Šiuo metu jis praktiškai nedainuoja. Gegutės laikosi slapto gyvenimo būdo. Jie niekada nesusirenka pulkais, nesudaro porų vienam sezonui. Veisimosi sezono metu jie tampa draugiškesni. Patinai dainuoja savo žvalias dainas, o moterys pradeda ieškoti teritorijų veisimui. Poravimosi žaidimai susideda iš parodomųjų pasirodymų, nuožmių kovų su moterimis. Patinai išskleidžia uodegą ir paskambina savo partneriams. Atsidėkodamas už tai, kad patelė jį pasirinko, patinas atneša jai šakelę ar lapą.

Gegutės paukščiai nestato lizdų ir neaugina palikuonių. Šie paukščiai yra puikūs parazitai, atsikratantys kiaušinėlių ir išlaikantys populiaciją kitų rūšių paukščių sąskaita. Gegutės neturi išvystyto motiniško instinkto, todėl iš visų jėgų stengiasi išsivaduoti iš motinystės pančių, mėtydamos kiaušinius kitiems paukščiams. Taigi jie atleidžia laiką sau maisto paieškoms ir poilsiui..

Gegutės gyvenimo trukmė yra 9–11 metų. Dauguma paukščių žūva jaunystėje dėl plėšrūnų, kurie niokoja paukščių lizdus.

Lizdinių veisimosi zonų nėra. Teritoriškai suskirstytos tik tos zonos, į kurias patelė atlieka kiaušinių pakeitimą. Vienoje srityje vienu metu susitinka 2-3 moterys. Du ar trys gegutės vienu metu gali įmesti kiaušinius į vieną lizdą..

Ant pušies sėdi dvi gegutės

Gegutės yra poligamiški paukščiai. Jie poruojasi tik dėl kiaušinių apvaisinimo. Patinas poruojasi su 5–10 patelių per dieną. Patelės laukia patinų „savo“ teritorijoje. Partneriai aplanko sutuoktinį ir palieka jos buveinę ieškodami kito partnerio.

Gegutės kiaušinių nuotrauka

Vienai sankabai patelė atneša iki 15 kiaušinių. Juos visus paskleis į netoliese esančius lizdus. Tuo pat metu gegutė mama vis dar rūpinasi savo būsimais jaunikliais - prieš dėdama kiaušinį, ji išmeta šeimininko kiaušinius iš lizdo. Globėjai išperi ir augina ne savo, o gegutės jauniklius. Būna, kad gegutė lizde palieka kitų žmonių kiaušinius, tačiau šie jaunikliai praktiškai neturi galimybių išgyventi, nes gegutė paims visą maistą ir jie mirs badu..

Kodėl gegutė deda kiaušinius?

Išmesto gegutės kiaušinio nuotrauka

Šis gyvenimo būdas gegutėje susiformavo dėl paukščio kūno biologinių savybių. Gegutė kiaušinius deda 3–5 dienų intervalais. Vasaros sezonu ji atsineša daugiau nei dešimt kiaušinių, o daugumoje paukščių rūšių sankaboje yra tik 2–4 kiaušiniai. Jaunikliai išsirita pagal dėjimo tvarką. Jei gegutė pati inkubavo savo palikuonis, tada lizde ji turėjo likti du mėnesius. Be to, ji negali maitinti tokio kiekio jauniklių, net jei jai padėtų patinas. Todėl evoliucija paskatino tai, kad gegutė neturi kito pasirinkimo, kaip tik auginti jauniklius padedant kitiems paukščiams..

Lizdo radimas ir kiaušinių mėtymas

Gegutė kruopščiai parenka tėvus savo atžaloms. Dažniausiai ji grįžta iš savo gimtojo biotipo ir meta kiaušinius toms paukščių rūšims, kuriomis ji pati buvo šeriama. Gegutės patelė stebi paukščius, ešerius šalia porų, užsiimančių lizdo statyba. Kai tik paukštis nustato kiaušinių dėjimo vietą, jo kūnas pradeda kiaušinių susidarymo mechanizmą. Kiaušinis daug laiko praleidžia paukščio kūne. Vidinis inkubavimas trunka ilgiau nei kiti paukščiai. Todėl gegutės embrionai dėjimo metu jau yra beveik susiformavę..

Kitas išmestas kiaušinis

Gegutė kiaušinius deda tiesiai į kito lizdą. Norėdami tai padaryti, ji laukia, kol savininkas išskris, tada ji per 15 sekundžių uždeda sankabą. Patinas padeda patelei išvaryti šeimininkus nuo lizdo. Jis sukasi aplink lizdą apsimesdamas vanagu. Kiti paukščiai, bijodami būti sugauti, išskrenda. Gaudydama akimirką, gegutės patelė skuba į kažkieno namus. Meistro kiaušinis valgo arba išmeta. Būna, kad gegutė vėluoja dėjimo terminais, tai yra metimo metu šeimininko jaunikliai jau yra pasirengę perėti. Tada gegutė sunaikina perą, išprovokuodama tėvus vėl apvaisinti..

Gegutės jauniklių nuotrauka

Jaunikliai gimsta anksčiau už kitus, naujagimiai yra daug labiau išsivystę nei pusbroliai ir seserys. Cukushatos yra labai užkietėjusios. Jie nuolat reikalauja maisto, maisto visam rajonui. Gegutės jaunikliai nemėgsta konkurencijos ir paprastai iš lizdo išmeta globėjus. Instinktas atsikratyti nepažįstamų žmonių išnyksta iki ketvirtos gyvenimo dienos. Gegutės gimsta nuogos, rausvai raukšlėta oda. Iki trijų savaičių jie pabėga ir sparnuojasi. Bet jie dar mėnesį maitina globojamais tėvais.

Ne visos gegutės yra parazitinės. Atogrąžų Afrikoje gyvenančios rūšys nemeta kiaušinių, o pasistato vieną bendrą lizdą ir padeda jame sankabą. Subrendę paukščiai užsiima palikuonių auginimu..

Gegutės kiaušiniai lizde

Inkubacinis laikotarpis trunka 12 dienų. Gegutės kiaušiniai atrodo didesni už darželių paukščių kiaušinius. Korpuso spalva yra įvairi. Yra baltų kiaušinių su rudomis dėmėmis, yra melsvai žalių, purvinai geltonų, tamsiai rudų.

Kai kurios gegutės rūšys kiaušinius deda panašaus dydžio ir spalvos kaip darželinukai. Gegutės, parazituojančios žvirblių, karklų ar karklų lizdus, ​​deda mažus šviesiai rudus kiaušinius. Gegutės, kurios mėgsta varnų ir šarkų lizdus, ​​deda didesnius kiaušinius. Gegutės kiaušinius galima rasti praeivių paukščių, taip pat vanagų ​​šeimai priklausančių paukščių lizduose. Dažniausiai gegutė parazituoja raudonviršių, karklų, smulkių vabalų, raukšlių, lakštingalų, šlakių, žvirblių ir kt. Lizdus. Rūšių auklėtojų skaičius siekia 300. Daug gegutė parazituoja vienoje paukščių rūšyje. Kai kurios rūšys įsikibo chaotiškai, nesuprasdamos, kurioms paukščių rūšims priklauso tas ar tas lizdas.

Gegutės (Cuculus) yra gausiausia gegutės šeimos paukščių gentis. Jis turi 15 tipų.

Puiki vanago gegutė

Puikus Vanagas Gegutė ant medžio

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus (Hierococcyx) sparverioides
  • Svoris: 150 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Vanago gegutė yra didelis paukštis pailgu, tankiu kūnu, ilga nupjauta uodega, plačiais sparnais ir stipriu ilgu snapu. Vanago gegutė sveria 150 gramų, kūno ilgis - 30–37 centimetrai. Paukščio spalva marga: nugara ir sparnai raudonai rudi, daugybė šviesių dėmių. Kaklas smėlio spalvos, galva ruda. Krūtinė ir pilvas yra baltos spalvos su tamsiomis ir rudomis dėmėmis. Snapo pagrindas yra tamsiai žalias, pats snapas yra juodas. Uodega tamsiai ruda, šviesiai skersinėmis juostomis.

Puiki vanago gegutė, sėdinti ant virvės

Didžioji vanagų ​​gegutė gyvena Indonezijoje ir Mažojoje Azijoje. Gyvena tankiuose miškuose ir krūmų giraitėse. Gyvena aukštai kalnuose iki 3 tūkstančių metrų aukštyje virš jūros lygio. Vanagų ​​gegutės yra triukšmingi ir nervingi paukščiai. Jie visą laiką rėkia, ypač po saulėlydžio. Gegutės kiaušinius deda ant 36 paukščių rūšių.

Indijos Vanagas Gegutė

Indijos vanagų ​​gegutė, ilsisi ant šakelės

Lotyniškas pavadinimas: Cuculus (Hierococcyx) varius

Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Paukštis yra vidutinio dydžio, kūno ilgis iki 39 centimetrų, svoris - 160 gramų. Mažojoje Azijoje ir Indijoje gyvena sėsliai. Indijos vanagų ​​gegutė gyvena medžiuose, retai leidžiasi į žemę. Lizdui teikia pirmenybę sodams, giraitėms, lapuočių miškams.

Skrydžio metu gegutė pakaitomis svyruoja sparnais ir sklando, todėl ji panaši į jaunus vanagus, todėl ši rūšis buvo vadinama „vanagine“. Indijos gegutė turi didelę, storai plunksnuotą galvą. Tamsiai rudos plunksnos yra labiau panašios į apačią, jos išsiskiria skirtingomis kryptimis.

Viršutinė kūno dalis yra pelenų pilka, pilvas ir krūtinė yra šviesiai rudos su rudomis dėmėmis. Uodega tamsiai pilka su tamsesnėmis juostelėmis. Moteris ir vyras yra vienodos spalvos. Seksualinis dimorfizmas pasireiškia dydžiu: vyras yra didesnis už moterį. Indijos vanagų ​​gegutė, kaip ir kitos rūšys, yra lizdo parazitas. Kiaušinius ji deda timilijos lizduose.

Barzdotas gegutė

Barzdota gegutė miške

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus (Hierococcyx) vagans
  • Svoris: 140 g
  • Apsaugos būklė: retos rūšys

Mažas, judrus paukštis, ne didesnis už balandį. Kūno ilgis - apie 32 centimetrai, svoris - 140 gramų. Veisiasi daugiausia Indonezijoje, Brunėjuje, Malaizijoje, Mianmare ir Tailando pietuose. Gyvena subtropikuose ir tropikuose, tankiuose miškuose. Veda sėslų gyvenimo būdą. Dėl laukinių teritorijų įdirbimo sumažėjo barzdotų gegaičių.

Barzdotas gegutė yra kažko reikalas

Nugara, pakaušis, uodega ir sparnai yra rudos spalvos, kuri praskiesta kreminiais potėpiais. Ant gerklės yra stora baltų plunksnų „barzda“. Krūtinė ir pilvas yra baltos spalvos, simetriškos juodos vertikalios juostelės. Kojos ir akys geltonos. Juodas snapas.

Barzdotos gegutės nuotrauka

Barzdotas gegutė peri vasarą. Patelė deda vieną melsvą kiaušinį į kitų paukščių lizdus. Gegutė iš lizdo išmeta kitus kiaušinius, būdama viena su globojamais tėvais, kurie mėnesį jį maitina. Tada užaugęs jauniklis palieka vienuolyną.

Plataus sparno gegutė

Plačiau sparnuotas gegutė žiūri atidžiau

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus fugax
  • Svoris: 130 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Mažas paukštis negilia galva, ilga šakota uodega ir plačiais sutrumpintais sparnais. Kūno svoris neviršija 130 gramų, kūno ilgis - 30 centimetrų. Jis elgiasi kaip vanagas ore. Spalva: nugara, sparnai ir uodega nudažyti grafito spalva, pilvas, krūtinė ir gerklė yra grietinėlės ilgomis išilginėmis tamsiai pilkomis juostomis-linkiais. Uodegos kraštas raudonas.

Plataus sparno gegutė apsisuko

Šis gegutės tipas yra padalintas į tris porūšius:

  1. C. fugax - gyvena Birmos pietuose, Tailande, Singapūre, Borneo, Vakarų Javoje;
  2. C. hyperythrus - veisiasi Kinijoje, Korėjoje, Rusijoje (Tolimuosiuose Rytuose) ir Japonijoje. Šiaurėje gyvenančios grupės žiemoja Borneo. Rusijoje jie gyvena kalnų taigos miškuose.
  3. C. nisicolor - paplitęs šiaurės rytų Indijoje, Birmoje, Kinijos pietuose.

Plataus sparno gegutė garsiai rėkia, tačiau sunku ją įžiūrėti, nes slepiasi vėjo juostoje ar nepraeinamose tankmėse. Paukščių stebėtojams tai viena iš mažiausiai ištirtų gegutės šeimos paukščių rūšių..

Filipinų gegutė

Filipinų gegutė pažįstamoje aplinkoje

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus (Hierococcyx) pectoralis
  • Svoris: 120-140 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Mažas miško paukštis, 29 centimetrų ilgio ir 120-140 gramų svorio. Suaugusiųjų plunksna viršutinėje kūno dalyje yra tamsiai pilka, o apatinėje - balta. Ant uodegos yra 3-4 skersinės juodos arba ochros spalvos juostos. Uodegos kraštas yra raudonas. Snapas juodas su alyvuogių pagrindu. Aplink akį yra geltonas žiedas. Jaunų pilve yra raudonos juostos.

Filipinų gegutė sėdi ant plonos šakelės

Šios gegutės rūšies buveinė yra Filipinai. Anksčiau ekspertai filipiniečių rūšis nustatė kaip plačiašakio gegutės porūšį, tačiau šiuolaikinėje klasifikacijoje filipiniečių rūšys laikomos nepriklausoma rūšimi. Vokalizavimo ypatumai leido laikyti tai atskira rūšimi. Gegutės giesmė susideda iš 7 skirtingų garsų.

Filipinų paukščiai gyvena aukštai virš jūros lygio (2300 metrų), miško pakraščiuose. Maitinasi medienos vabzdžiais. Poravimosi sezonas prasideda pavasario viduryje ir trunka 3 mėnesius. Ar yra perintis parazitas.

Indonezietis Vanagas Gegutė

Indoneziečių vanagų ​​gegutė ilsisi

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus crassirostris
  • Svoris: 130 g
  • Apsaugos būklė: retos rūšys

Mažas gegutės šeimos paukštis, paplitęs Sulavesi salos (Indonezija) miškuose. Lizdai iki 1400 metrų virš jūros lygio. Kūno ilgis yra 29-30 centimetrų, svoris - 130 gramų.

Indonezijos vanagų ​​gegutė į kažką spokso

Mokslininkai dar nenustatė, kuriems paukščiams gegutė meta kiaušinius. Įtariama, kad Drongo yra galimas globėjas..

Raudonkrūtė gegutė

Raudonkrūtė gegutė valgo lervą

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus solitarius
  • Svoris: 120-125 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Vidutinio dydžio paukštis (kūno ilgis - 28 centimetrai, svoris - 120–125 gramai).

Raudonkrūtė gegutė sėdi ant medžio

Gegutės galva ir uodega nudažyti grafitu, nugara pilka. Šviesiai ruda krūtinė yra taškuota skersinėmis rudomis linijomis. Pilka uodegos spalva praskiesta dideliais baltais potėpiais. Raudonkrūtės gegutės plunksnos skiriamasis bruožas yra ryškiai didelė ruda dėmė ant gerklės.

Didelė raudonkrūtės gegutės populiacija gyvena Pietų Afrikoje. Veda klajoklių gyvenimo būdą. Gegutės buveinės - miškai.

Raudonkrūtė gegutė skrydžio metu

Raudonkruviai paukščiai gyvena vieni, niekada nesusirenka pulkais. Įmetęs kiaušinį į kito paukščio lizdą (praeiviai, kaip taisyklė, tampa įtėviais), gegutė pašalinama iš tos vietos ir niekada negrįžta į buvusią teritoriją. Vienai sankabai gegutė padeda iki 20 rudų kiaušinių. Ji neša juos į netoliese esančius lizdus. Dažniausiai pakeliamos moteriškos vagos.

Juodoji gegutė

Juodoji gegutė yra pavojinga ir graži

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus clamosus
  • Svoris: 135-145 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Paukštis sveria 135-155 gramus, kūno ilgis - 35 centimetrai. Tai mažas, tankiai užstatytas paukštis, dažytas daugiausia tamsiomis spalvomis. Cuculus clamosus clamosus porūšis turi juodą plunksną su balintais potėpiais ant krūtinės. Cuculus clamosus gabonensis porūšio paukščiai yra juodi, raudona gerkle ir baltais dryželiais ant pilvo. Juodoji gegutė gyvena į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje. Сlamosus yra migruojantys paukščiai, kurie kovo mėnesį migruoja į Vakarų arba Centrinę Rytų Afriką. Сlamosus gabonensis yra sėdimas.

Juodosios gegutės nuotrauka

Juodoji gegutė kiaušinius deda mažiausiai 22 rūšių paukščiams. Pagrindiniai rūšių auklėtojai yra raudonkrūtis giesmininkas ir Etiopijos gegutė.

Indijos gegutė

Indijos gegutė netrukus skris ar ne

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus micropterus
  • Svoris: 120 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Indijos gegutė yra migruojantis paukštis. Žiemai migruoja į Indiją ir Indoneziją. Vasarą jis inkiluoja rytinėje Kinijos dalyje, kartais skrenda Tolimųjų Rytų aukštų kamienų miškų teritorijoje. Ši rūšis yra panaši į kurčią ir paprastą gegutę, vienintelis skirtumas yra tas, kad plunksnoje nėra raudonų sričių. Paukščio kūnas yra rudos spalvos, uodegos kraštas juodas. Ant krūtinės yra juodi platūs kryžminiai smūgiai.

Paslėptas Indijos gegutė

Indijos gegutė laikosi nuošalaus, paslėpto gyvenimo būdo. Apie paukščio įpročius ir gyvenimo būdą žinoma nedaug. Paukščių stebėtojai tikrai žino, kad per sezoną ji deda iki 20 kiaušinių ir deda paukščių rūšims. Tuo pačiu metu jis neišmeta kitų kiaušinių.

Paprastoji gegutė

Paprastoji gegutė ant lapų medžio

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus canorus
  • Svoris: 90-190 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Labiausiai paplitęs gegutės šeimos paukštis. Asortimentas yra gana platus ir apima didžiąją dalį Europos, Mažosios Azijos, Sibiro, Korėjos, Kinijos, Kurilų ir Japonijos salų.

  1. S. s. Kanoras - gyvena Skandinavijoje, Rusijos ir Sibiro šiaurėje, Japonijoje, Pirėnų pusiasalyje, Centrinėje Azijoje. Žiemoja Azijos pietuose ir Afrikoje.
  2. C. c. Bakeri - lizdai Azijoje ir Indonezijoje.
  3. C. c. bangsi - arealas: Pirėnų pusiasalis, Balearų salos, Šiaurės Afrika. Žiemai migruoja į Pietų Afriką.
  4. C. c. Subtelefonas - platinamas Centrinėje Azijoje. Žiemoja Pietų Azijoje ir Centrinėje Afrikoje.

Paprastoji gegutė ant stulpo

Vidutinio dydžio paukštis, ne ilgesnis kaip 34 centimetrai, sveriantis iki 190 gramų. Suaugusių vyrų nugara yra tamsiai pilka. Gerklė ir krūtinės viršutinė dalis yra peleninės. Pilvas lengvas. Patelės yra dviejų tipų: vienos jų spalva yra tokia pati kaip ir patinų (skirtumas tik tas, kad patelės nugaroje yra rusvos plunksnos, o ant gerklės - raudonos), antroji visiškai skiriasi nuo patino - viršutinė kūno dalis yra raudona, o apatinė - kreminė. Ant nugaros ir pilvo yra tamsių dryžių. Jaunų paukščių plunksna yra ryškesnė, margesnė..

Paprastos gegutės nuotrauka ant geležinės vielos

Paprastoji gegutė turi tamsias skersines linijas ant pilvo ir apatinės sparno dalies. Uodega yra pleišto formos, ilga. Sparnai smailūs gale, ilgi. Kojos yra trumpos ir storos. Kai paukštis sėdi, stebėtojui matomi tik masyvūs geltoni nagai..

Ir vėl eilinė gegutė ant vielos

Paprastoji gegutė deda kiaušinius 300 paukščių rūšių. Remiantis ornitologų pastebėjimais, kai kurios paprastosios gegutės patelės yra linkusios mesti kiaušinius tiems paukščiams, kurie deda tos pačios spalvos kiaušinius..

Afrikos paprastoji gegutė

Afrikos paprastoji gegutė sausoje šakoje

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus gularis
  • Svoris: 100-110g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Suaugę paukščiai sveria 110 gramų, vidutinis kūno ilgis yra 32 centimetrai. Pagal plunksnų spalvą rūšis yra panaši į paprastą gegutę, skirtumas yra tik geltonos ir juodos spalvos pasiskirstymas ant snapo. Afrikos patelėms trūksta raudonų žymių nugaroje, tačiau ant gerklės yra plytų spalvos dėmių.

Afrikos paprastosios gegutės nuotrauka ant akmens

Afrikos gegutė gyvena Afrikos pietuose. Gyvena mažuose tankumynuose, atvirose lygumose. Vengia dykumų ir sausringų plantacijų. Savo melsvus kiaušinius jis deda į gedulo drongos lizdus.

Kurčia gegutė arba monofoninė gegutė

Kurčiasis gegutė kažką girdėjo

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus optatus
  • Svoris: 90-100g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Paukštis yra mažo dydžio, jo vidutinis svoris yra 90 gramų. Tai paprastosios gegutės dvynis: išvaizda, elgesys ir įpročiai yra tokie patys kaip ir jos. Veda slaptą gyvenimo būdą. Jis peri tankiuose spygliuočiuose Sibire, Uraluose ir Tolimuosiuose Rytuose. Skrenda žiemoti į Pietryčių Aziją, Indoneziją, Australiją.

Vienbalsiška gegutė pavargusi ir sėdi ant žemės

Kurčiasis gegutė taip pavadinta dėl to, kad skleidžia neaiškius kurčiųjų garsus. Veisimosi sezono metu jis laukia, kol kiti paukščiai sukimba. Kiaušinius deda daugiausia į artimųjų paukščių rūšių - karklų lizdus.

Kurčia gegutė ant šakelės

Lytinis dimorfizmas yra silpnai išreikštas, vyrai ir moterys yra vienodo dydžio, žiemą jie dažomi tais pačiais tonais. Vasarą spalva skiriasi. Patelėms išsivysto daugiau raudonų plunksnų, o patinai turi pilką nugarą, o likusi kūno dalis yra baltai ruda.

Cuculus saturatus

Cuculus saturatus ant nukirstos šakos

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus saturatus
  • Svoris: 90-100g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Miniatiūrinis paukštis, kuris teikia pirmenybę vienišam egzistavimui. Suaugusio vyro svoris yra 90 gramų, kūno ilgis - 08 centimetrų.

Paplitimo plotas yra teritorija nuo Himalajų iki Kinijos ir Taivano. Žiemoja pietų Azijoje. Anksčiau rūšių grupėje buvo kurčiasis gegutė. Paukščiai gyvena miškingose ​​vietovėse kalnų papėdėje. Gegutės skleidžiami garsai nėra panašūs į paprastos gegutės skleidžiamus garsus. Dainoje yra bebalsių priebalsių ir užsitęsusių balsių.

Cuculus saturatus buveinė

Kaip ir kitos gegutės rūšys, tai lizdo parazitas. Ji meta kiaušinėlius karpytojams. Kiaušiniai yra maži, kreminės spalvos ir daugybė raudonų dėmių. Plunksnų spalva yra švelni. Pilvas ir krūtinė yra kreminės spalvos, juodos išilginės plačios juostos. Sparnai tamsiai rudi, nugara pilkai rudi. Baltos dėmės ant „pečių“.

Malajiečių Sundos gegutė

Kūdikis malajietis Sunda Gegutė

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus lepidus
  • Svoris: 90-100g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Kūno ilgis 30 centimetrų, svoris - 100 gramų. Galva, gerklė ir krūtinė yra tamsiai pilkos. Pilvas kreminis su daugybe juodų juostelių. Uodega juoda ir balta. Patelės nugaroje, pilve ir krūtinėje turi raudonus ženklus su juodomis dėmėmis.

Malajietis Sundos gegutė svarstė

Ši paukščių rūšis gyvena Pietryčių Azijoje. Anksčiau ši rūšis buvo Cuculus saturatus grupės dalis kartu su Himalajų ir kurčiųjų gegutėmis. Dabar laikoma atskira rūšimi.

  1. Cuculus lepidus lepidus - gyvena Indijoje, Kinijoje, Indonezijoje.
  2. Cuculus lepidus insulindae atsiranda Borneo.

Paukščių skaičius šiek tiek mažėja, tačiau dar anksti kalbėti apie populiacijos išnykimą.

Maža gegutė

Maža gegutė ant erškėčių

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus poliocephalus
  • Svoris: 90 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Dauguma gyventojų gyvena Azijoje ir Indonezijos salose. Pietiniame Rusijos Primorye randama nedaug kolonijų. Žiemai jis skrenda į Rytų Afriką ir Šri Lanką. Paukštis minta vabzdžiais, tvarkingas miškas. Parazituoja kitų paukščių, daugiausia giesmininkų, lizdus.

Maža gegutė sėdi aukštai ant šakos

Mažasis kukutis yra panašus į varnėną. Kūno ilgis - 25 centimetrai, svoris 70-90 gramų. Kūno spalva yra pilka su baltais, juodais ir rudais dryžiais. Sparnai ir uodega tamsūs su didelėmis baltomis dėmėmis. Juodos juostelės ant pilvo. Jaunikliai turi geltoną dėmę pakaušyje. Mažąją gegutę nuo kitų gegutės šeimos paukščių rūšių išskiria savitas skrydis - atrodo, kad paukštis nardo.

Madagaskaro mažoji gegutė

Madagaskaro mažasis gegutė netrukus nukris

  • Lotyniškas pavadinimas: Cuculus rochii
  • Svoris: 90 g
  • Išsaugojimo būklė: mažiausias rūpestis

Mažas paukštis, sveriantis 90 gramų, o kūno ilgis - 28 centimetrai. Jis turi liekną kūną, ilgą uodegą ir sparnus. Dažyti pilkai juodais tonais su baltos, rudos, grietinėlės spalvų priemaiša.

Madagaskaras Mažasis gegutė skleidžia sparnus

Didžioji dauguma šios rūšies paukščių gyvena Madagaskare. Tačiau po veisimosi sezono paukščiai skrenda į Indijos vandenyno salas (Burunį, Malavį, Ugandą, Zambiją). Gyvena miškuose, papėdėse.

Kas gegutės bijo?

Suaugę paukščiai retai patenka į gyvūnų ir plėšriųjų paukščių gniaužtus dėl vikriai greito skrydžio. Išorinis panašumas į žvirblių vanagus padeda išvengti lemtingo likimo. Maži paukščiai ir balandžiai, pamatę gegutę iš tolo, supainiodami ją su plėšrūnu, išsisklaido įvairiomis kryptimis.

Prisiekęs gegutės priešas yra Oriolas

Gegutės patenka į oriolių, žvirblių, karklų ir pilkųjų musmirių aukas. Dažniausiai gegutė kenčia nuo šių paukščių, kai bando įmesti kiaušinį į jų lizdą. Jauniems jaunikliams, kurie tik mokosi skraidyti, gresia mirtinas pavojus. Jaunus gyvūnus medžioja sakalai, vanagai ir aitvarai. Jie niokoja lizdus ir naikina varnų ir uogienių kiaušinius bei jauniklius. Pasak ornitologų, tik kas penktas gegutės jauniklis išgyvena iki pilnametystės..

Nepamirškite išbandyti gegutės lapės, kiaunės, žebenkštės ir katės mėsos. Bet tokį skanėstą kaip gegutė, gyvūnai susiduria retai, nes gegutė stengiasi nepaskęsti žemėje.

Jaunikliai namuose

Iš lizdo iškrito gegutė

Užaugusios gegutės rodo susidomėjimą aplinkiniu pasauliu ir dažnai iškrenta iš lizdo. kritę jaunikliai tampa žinduolių grobiu, nes globėjai neskuba padėti.

Pritaikytą gegutę galima maitinti namuose. Tai žinoma

gegutės yra vabzdžiaėdžiai paukščiai. Jūs turite juos maitinti gyvūninės kilmės maistu. IN

Gamtoje vikšrai yra mitybos pagrindas. Jauni gyvūnai valgo daug ir dažnai. IN

per dieną jis suvalgo iki 50 vikšrų. Ir paprašo maisto kas pusvalandį. Gegutė nelaisvėje

maitinami miltų kirminais, kurie parduodami naminių gyvūnėlių parduotuvėse. Jei nėra pažįstamo

maistiniams paukščiams, tada duokite maltos mėsos, sumaišytos su žaliu kiaušiniu, skysto maisto

šunys ir katės. konservai.

Jaunikliams nerūpi, kas yra jų maitintojas. jie mielai praveria burną, kai tik žmogus prieina.

Iki gyvenimo mėnesio viščiukas išmoks pats gauti maisto. Kai tik jis pateks į sparną,

jis turėtų būti paleistas į laisvę. Kaip taisyklė, gegutės nėra tinkamos prisijaukinti.

Subrendęs paukštis tuoj pat išskris į laisvę.

Įdomūs faktai

Gegutė tarp gėlių

  1. Gegutės skorpiono nuodai nekenksmingi
  2. Migracijos laikotarpiu gegutė be poilsio nuvažiuoja 3,5 tūkstančio kilometrų.
  3. Vienas iš Rusijos simbolių yra gegutės laikrodis.
  4. Škotijoje „balandžio pirmosios diena“ (balandžio 1 d.) Dar vadinama „Gegutės diena“..
  5. Japonijoje gegutė simbolizuoja nelaimę. Jos skardus šauksmas numato ugnį, alkį ir mirtį.
  6. Rusijoje yra įsitikinimas: kiek kartų kukavo gegutė, tiek metų liko gyventi.
  7. Sielvartas-motinos lyginamos su gegute: moteris paliko savo vaiką - padarė tą patį, ką ir paukštis.

Ženklai apie gegutes

Gegutė ant seno medžio

Rusijoje gegutė personifikavo moterišką principą. Pasak vienos iš legendų, paukštis virto moterų gegute, kurioje šeimos gyvenimas nepasiteisino.

Yra daugybė ženklų, susijusių su paukščių elgesiu ir vokalizavimu. Dauguma jų yra neigiami..

  • paukštis pasirodė žmogui - tikėkis bėdų;
  • jei gegutė atsisėdo ant namo stogo ir ėmė desperatiškai rėkti, netrukus kažkas mirs šiame name. Mirtį vyrui numatė virš galvos skriejanti gegutė;
  • išgirsti gegutę rudenį, deja;
  • blogas ženklas, jei po Petro dienos (liepos 12 d.) žmogus išgirdo gegutę. Kad žmogui nieko neatsitiko, reikėjo atsakant šaukti „gegutė“. Jei paukštis nustos kalbėti, nieko blogo nenutiks;
  • jei tvarte pasirodė paukščiai, tai numanė naminių gyvūnų mirtį;
  • pamatyti negyvą gegutę reiškia, kad žmogus praeis bėdas ir nelaimes.
  • jei paukštis skrenda virš kaimo, tai toks elgesys byloja apie gresiantį perkūniją;
  • į namus atskrido gegutė - tai reiškia, kad kai kuriems namų ūkiams kyla rimtų bėdų;
  • pamatyti, kaip gegutė atsitrenkė į langą ir sudužo, yra blogas ženklas, žadantis katastrofą, kurioje žus daugybė žmonių.
  • jei žmogus girdi pirmą kartą per metus, tuomet reikia išsakyti norą ir jis tikrai išsipildys;
  • jei purkštumėte piniginę gegutei giedant, pinigai nebus pervesti dar bent metus;
  • orą nulėmė gegutės šauksmas. Dažniausiai paukščiai kviečiami geru, giedru oru;
  • kuo daugiau gegutė gieda, tuo greičiau ateis pavasaris;
  • jei gegutė rėkia, tai reiškia, kad netrukus lietus.

Apie gegutes yra daug patarlių ir posakių. vienas iš „Nakties gegutės užkandis“. Posakio prasmė yra tokia: nakties gegutė simbolizuoja išmintingą žmoną, diena gegutė yra uošvė, daranti kliūtis uošvės atžvilgiu. Yra žinoma, kad gamtoje gegutės paukščiai beveik nekalba, jų balsas šiuo paros metu yra tylus ir užkimęs. Dienos metu šie paukščiai nenustoja kalbėti. Sprendžiant iš patarlės, protinga žmona daro daug didesnę įtaką savo sutuoktiniui nei ginčijasi mama (draugai, darbo kolegos, viršininkas). Išmintinga moteris ramiai ir protingai paaiškina vyrui, kaip elgtis teisingai. Jie sako: žmona „iškeps“.

Vokalizavimas

Maistą gali gaminti tik vyrai. Gegutės paprastai skleidžia švelnų buką garsą, kurį girdi tik patinas. Poravimosi sezono metu vyrai yra ypač kalbūs. Savo skambiomis džiaugsmingomis dainomis jie pritraukia partnerių dėmesį.

Gūžtos gegutės balsas

Triukšmingiausi paukščiai yra kuoduotos gegutės. Jų garsus riksmas, pasiskirstęs keliasdešimt metrų aplink, girdimas net naktį. 80% žodžių susideda iš užsitęsusių balsių.

Veisimosi sezono metu vanagų ​​gegutės patinai skamba garsiai, atkakliai. Dainą sudaro trys skirtingos garso poros. Pirmoji nata yra žema, antroji pakyla dviem oktavomis aukščiau ir pasiekia crescendo, tada verkimas nutrūksta. Po 5–10 sekundžių daina kartojama. Patinai gieda nuo aušros iki sutemų.

Indijos vanagų ​​gegutė ragina

Vasaros mėnesiais patinas Indijos Vanagas Gegutė savo buveinę nurodo garsiais, nepaliaujamais vardiniais skambučiais. Dainoje paukščiai naudoja tris natas, kurios kartojasi kas 3–5 sekundes. Pirmoji nata yra žema, antroji - daug aukštesnė, o trečioji - crescendo. Tada daina staiga baigiasi. Moterų balsas traški, daug bebalsių balsių. Dainą sudaro serija " ku-kkurk - kuuk ".

Filipinų gegutės repertuare yra 5–7 garsai. Garsus kūrinys trunka 1,5–2 sekundes, kartojasi iki 10 kartų. Kiekvienas naujas solo skamba garsiau ir greičiau.

Paprastoji gegutė ruošiasi kilti

Mūsų tautietis žino paprasto gegutės balsą. Poravimosi metu patinas šaukia „gegutė“ per visą mišką, kartodamas „žodį“ 10–15 kartų. Kiekvieną kartą žodis skamba garsiau, akcentuojant pirmąjį skiemenį. Paprastosios gegutės balso stygos yra labai išvystytos. Ramią saulėtą dieną jos daina skamba dviejų kilometrų atstumu. Pavojaus, kovos ar konkurencijos laikotarpiu paukščių daina yra greita, skambi, skamba beveik be perstojo. Trumpomis pauzėmis ir neaiškiu skambesiu tvyrantis ramus „kuku-ku“ virsta nuobodu, o ne melodingu „kukukuuuukuku“. Gegutės dainas dainuoja balandžio viduryje ir dainuoja iki rugpjūčio pirmųjų dienų. Šiuo metu paukščių balsas yra aiškus, aiškus, melodingas. Ne veisimosi sezono metu gegutės garsai yra prislopinti ir užkimę.

Patelės skleidžia skirtingus garsus. Jų dainos yra ilgos trilijos, susidedančios iš 3-4 skiemenų „Kli-Kli-Kli“, „Bill-Bill-Bill“. Patelės dainuoja skrydžio metu. Jų daina trunka 2–4 ​​sekundes, tada atliekama antroji pertrauka ir daina prasideda iš naujo. Ne poravimosi sezono metu moterys skleidžia tylius šnypštimo garsus, panašius į čiulbėjimą.

Kurčiasis gegutė negali ištarti aiškaus „gegutės“. Jos daina labiau primena garvežio švilpimą, ištemptą „uu-tuuuu“ arba „uu-tu-uu-tu“. Patino balsas yra kurčias, žemas, moteriškos - aštrus, staigus.

Cuculus saturatus rėkia

Cuculus saturatus šauksmas apibūdinamas kaip garsus, ištemptas „ooop-oo-oo-ooop“. Jo repertuaras yra toks pat menkas kaip kurčiųjų gegutės, susideda iš 2–3 natų, kurios per vieną kartą pakartojamos iki 10 kartų..

Mažojo gegutės patinai dainuoja vis dažniau nei moterys. Patinai gieda pavasario viduryje. Paukščiai gieda skrisdami, sėdėdami ant medžio, „bendraudami“ su patelėmis. Jo daina yra monotoniški „tu-tu-tu-tu“ arba „tu-tu-tu“ skambesiai. Patelių daina nėra garsi, greita, keičiasi to paties tipo skiemenys „FPit-FPit-FPit“. Dainos vidurys skamba garsiau nei paskutinis skiemuo.